Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

KMO weigert eerst rijlessen te betalen – Openstaande factuur van €1.663,49 gerechtelijk geïnd

19 december 2020

M., een bedrijf, had een openstaande schuld van €1.663,49 bij onze opdrachtgever, een rijschool voor particulieren en bedrijven. De facturen stonden al een viertal maanden open. M. betaalde de gegeven rijlessen niet en zei dat dit via de kmo-portefeuille geregeld zou worden. Maar die subsidie werd nooit aangevraagd. De opdrachtgever bezorgde de debiteur de facturen én verzond meerdere aanmaningen per mail. Zonder reactie of betaling.

Samen met de interesten en schadebedingkosten kwam de eindfactuur neer op €1.874,20. Wij stuurden een aanmaning via de aangetekende post en per mail. Uiteindelijk krijgen we hem telefonisch aan de lijn, maar de debiteur vindt dat hij enkel de BTW moet betalen en dat rest via de kmo-portefeuille wordt geregeld. Maar de termijn voor die regeling is al vervallen.

Een maand later, na meerdere aanmaningen en telefonisch contact zonder succes adviseren we onze opdrachtgever om het dossier verder te zetten via de rechtbank. Wij maken een dossier op om de gerechtelijke IOS (Invordering Onbetwiste Geldschulden) te starten. De debiteur reageert niet binnen de termijn van 30 dagen, waarna een PV wordt opgesteld. Hiermee kan de gedwongen uitvoering worden opgestart. Die PV gaat naar de deurwaarder. De tegenpartij krijgt een laatste kans om te betalen, anders wordt er beslag gelegd op zijn roerende goederen.

Na 10 dagen laat de deurwaarder ons weten dat hij een deelbetaling van €1.000 heeft ontvangen. 2 maanden later is het volledige bedrag geïnd en maken wij het over naar onze opdrachtgever. De BTW kunnen zij zelf recupereren via de commissiefactuur van KLAAR Incasso. Op de dossierkost voor de gerechtelijke procedure na, zijn er geen kosten voor de opdrachtgever.

INCASSOSCHATTING
Wat is de kans dat je facturen nog betaald worden?

Verschillende factoren maken het gemakkelijker of net moeilijker om je openstaande facturen te innen. Doe de test en krijg zicht op je slaagkansen.

Doe de test