Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Afbetalingsplan opstellen? 6 tips van professionals

15 juli 2022

Wat als je klant zijn openstaande facturen niet meteen kan betalen? Een van de oplossingen is een afbetalingsplan, waarmee je je klant in schijven het openstaande bedrag laat terugbetalen. Maar waarop moet je letten bij zo’n afbetalingsplan? Onze tips:

 

1. Probeer voet bij stuk te houden

Ga niet meteen over tot een afbetalingsplan maar probeer zo lang mogelijk een onmiddellijke betaling van het complete bedrag eisen. Wordt het duidelijk dat dit echt niet zal lukken? Dan is een afbetalingsplan goedkoper dan een gerechtelijke invordering. Wanneer je de betaling toch via de rechtbank moet afdwingen, zal dat een kostelijkere procedure zijn.

 

2. Maak de termijn niet te lang

Je bent volledig vrij in de termijn van je afbetalingsplan. Ons advies: maak de termijn niet te lang en beperk je tot maximaal zes à twaalf maanden. Hou er rekening mee dat je klant kan failliet gaan vooraleer je factuur volledig betaald is.

 

3. Start meteen met een eerste schijf

Probeer met je klant af te spreken dat hij/zij al meteen een liefst zo hoog mogelijke eerste schijf betaalt. Die eerste schijf kan eventueel hoger liggen dan de volgende schijven. Van dat bedrag ben je dan al zeker.

 

4. Giet de afspraken in een contract

Giet alle afspraken altijd in een contract. Bepaal wanneer elke schijf betaald moet worden en dat de klant het volledige saldo dadelijk en zonder verdere ingebrekestelling verschuldigd is bij een laattijdige betaling van een schijf.

 

5. Hou je eigen liquiditeit in de gaten

Wees je bewust van het feit dat een afbetalingsplan een negatieve impact heeft op je eigen liquiditeit. Hou er rekening mee dat je langer moet wachten op je geld en zorg dat je zelf niet in de problemen komt.

 

6. Laat je afbetalingsplan opstellen én opvolgen door professionals

Wij stellen het afbetalingsplan voor je op, volgen je klant op en zorgen dat jij je geen kopzorgen meer moet maken. Op die manier ben je ook zeker dat alles correct verloopt en je opgestelde plan tot in de puntjes klopt. Extra pluspunt: je hoeft geen tijd te spenderen aan de opvolging van je afbetalingsplan.

Hulp of meer informatie nodig? Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons