Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Betalingstermijn factuur: krijg je geld op tijd binnen

02 juni 2021

Betalingstermijn van een factuur: hoe zorg je dat openstaande facturen niet langer blijven openstaan dan nodig? Met duidelijke afspraken en heldere communicatie kom je al een eind verder. Lees hier alles wat je moet weten over betalingstermijnen bij openstaande facturen.

betalingstermijn factuur: let op met lang openstaande facturen

Wat verstaan we onder de betalingstermijn van een factuur?

Met de betalingstermijn bedoelen we de tijd die je debiteur heeft om de openstaande factuur te betalen. Die periode loopt van het moment waarop de debiteur de factuur of de bestelde goederen/diensten ontvangt tot de uiterste afgesproken betaaldatum.

 

Waarom is de betaaltermijn zo belangrijk?

Het goed functioneren van je eigen bedrijf of onderneming, is gestoeld op een constante en goed verdeelde cashflow. Wanneer openstaande facturen niet op tijd betaald worden, kan dat je eigen cashflow in de problemen brengen. Want je eigen kosten blijven doorlopen. Faillissementen door cashflowproblemen komen veel vaker voor dan je zou denken.

Een extra tip: het kan ook interessant zijn om zelf bij je leveranciers te onderhandelen over een langere betaaltermijn.

 

Regelgeving

De regelgeving rond betaaltermijnen van openstaande facturen verschilt naargelang je klant:

B2B

Wanneer je klant een onderneming is, geldt er standaard een betalingstermijn van 30 kalenderdagen, tenzij je contractueel een andere termijn vastlegt of op je factuur een andere termijn vermeldt. Dat kan zowel langer als korter zijn dan 30 kalenderdagen.

Er kunnen andere betalingstermijnen worden afgesproken, tenzij die afspraken een duidelijk nadeel inhouden voor jou als schuldeiser. Is je klant een grote onderneming (een niet-kmo), dan mag de afgesproken betaaltermijn nooit meer zijn dan 60 dagen.

Tot slot kan je, samen met je B2B-klant, ook contractueel afspreken om een periode van 30 dagen toe te kennen om de factuur te controleren en te tekenen. De betalingstermijn begint dan pas te lopen na die 30 dagen, of wanneer de factuur eerder wordt ondertekend. Betalingstermijnen tegenover kmo’s kunnen sinds eind april 2020 dus niet meer dan 90 dagen bedragen.

Particulier/consument

Bij consumenten geldt de betalingstermijn vermeld op je factuur. Indien er geen vervaldatum vermeld is, is de standaardtermijn 30 dagen. Je kan de betalingstermijn best al vermelden in je offerte én in je algemene voorwaarden.

De betalingstermijn voor particulieren wordt meestal op 14 kalenderdagen vastgelegd.

 

3 tips om te zorgen dat je betalingstermijnen worden gerespecteerd

  1. Maak op voorhand duidelijke afspraken. Zorg dat alle informatie correct in je algemene voorwaarden of contracten staat. Overloop deze afspraken duidelijk met je klant. Bij grote projecten kan je financiële moeilijkheden bijvoorbeeld al sneller detecteren wanneer je werkt met een voorschotfactuur of tussentijdse facturen.
  2. Vermeld de betaaltermijn op elk document: zowel op de offerte, orderbevestiging als op de factuur zelf.
  3. Schakel snel wanneer de betaaltermijn overschreden wordt. Heb je moeite met openstaande facturen te innen? Aarzel dan niet om een gespecialiseerd incassobureau in te schakelen. KLAAR Incasso werkt volgens het no cure no pay-principe, waarbij niets wordt aangerekend wanneer wij de openstaande facturen niet kunnen innen. Bij succesvol geïnde facturen betaalt de debiteur in 85% van de gevallen de extra kosten.

 

Graag meer weten over onze werking? Contacteer ons!

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons