Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Een prijsherzieningsclausule steeds meer onmisbaar in overeenkomsten

22 augustus 2022

Je kon er de laatste maanden niet om heen: door de stijgende materiaal- en energieprijzen zien veel bedrijven zich genoodzaakt om hun prijzen aan te passen. Maar kan dat zomaar? Een prijsherzieningsclausule is hiervoor een must. We zetten alles wat je hierover moet weten op een rijtje.

 

Waarom een prijsherzieningsclausule?

Een prijsherzieningsclausule maakt het in bepaalde gevallen mogelijk om de prijzen in een overeenkomst nog aan te passen.

Daarbij gelden enkele regels:

  • De clausule moet expliciet in de overeenkomst of algemene voorwaarden staan die door je klant moeten goedgekeurd zijn.
  • De clausule werkt altijd wederkerig en moet zo geformuleerd worden. De prijsaanpassing kan dus zowel een verhoging als verlaging betekenen.
  • Het moet altijd duidelijk zijn uit de clausule op welke grond de prijs zal veranderen.

 

Twee soorten clausules

Er bestaan verschillende varianten van prijsherzieningsclausules, maar algemeen zijn er twee types te onderscheiden:

  1. Een prijsherziening kan alleen door evolutie van de materiaalprijzen.
  2. Een prijsherziening kan door de evolutie van de materiaalprijzen én de lonen.

Wanneer je een prijsherzieningsclausule in je contracten of algemene voorwaarden hebt opgenomen, kan je ze automatisch toepassen wanneer materiaalprijzen en/of lonen stijgen. Om conflicten te vermijden, geef je je klant best een seintje vooraf.

 

Geen herzieningsclausule voorzien? Imprevisiebeding als plan B

Zonder prijsherzieningsclausule is het niet mogelijk om je prijzen zomaar aan te passen. Je hebt dan het akkoord van de andere partij nodig.

Een andere optie is het imprevisiebeding – als je dat tenminste in je overeenkomsten of algemene voorwaarden hebt opgenomen. Met dat beding kan een overeenkomst aangepast worden door onvoorziene situaties die de overeenkomst onrechtvaardig zwaar maakt voor een van de partijen.

De concrete invulling van dit beding kan je zelf laten variëren van algemeen tot heel specifiek voor jouw specifieke sector of diensten.

 

Eenvoudige, waterdichte algemene voorwaarden via KlaarDocs

Een goede prijsherzieningsclausule wordt dus steeds belangrijker. Heb je hier nog vragen over? Contacteer ons en we geven je met plezier meer informatie.

Of stel eenvoudig je eigen waterdichte algemene voorwaarden op via KlaarDocs. In amper vijftien minuten zijn je algemene voorwaarden klaar.

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons