Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Veilig verkopen buiten België: bescherm jezelf tegen wanbetalers

29 oktober 2021

Wanbetalers komen helaas niet alleen in België voor. Krijg je te maken met wanbetalers buiten onze landgrenzen, dan is het vaak nog moeilijker om je onbetaalde facturen te innen. Wil je veilig verkopen buiten België? We geven je 5 praktische tips:

klant betaalt factuur niet veilig verkopen buiten belgië

Waarom opletten met onbetaalde facturen buiten België?

Wanneer je een gerechtelijke procedure moet voeren buiten België, kost dat altijd véél meer geld en tijd dan een gerechtelijke procedure in België zelf. Haal je je gelijk voor de rechtbank, dan heb je nog altijd je geld niet terug. Een deurwaarder naar het buitenland sturen, zorgt ook nog eens voor extra kosten. De totaalrekening kan in zo’n gevallen helaas peperduur uitvallen.

De IOS-procedure die we in België gebruiken voor niet-betwiste geldschulden tussen bedrijven, kan ook toegepast worden in alle Europese lidstaten behalve Denemarken.

Maar ga je buiten Europa, dan wordt het nog moeilijker om je geld te innen.

 

Hoe kan je wanbetalers buiten België vermijden?

1. Betaling of voorschot op voorhand

Laat je klant voor de levering betalen: volledig of op zijn minst een voorschot.

 

2. Laat kredietwaardigheid onderzoeken

Weet met wie je in zee gaat, en laat op voorhand onderzoeken hoe kredietwaardig je klant is. Spoor mogelijke alarmbellen op tijd op.

 

3. Vraag een bankgarantie of Letter of Credit

Vraag aan je klant om een bankgarantie of Letter of Credit aan te leveren. Zo’n Letter of Credit is een verbintenis tot betaling, en vergroot je kans op inkomsten zienderogen.

 

4. Stel algemene voorwaarden op

Neem in je algemene voorwaarden op dat de Belgische rechtbank bevoegd is voor gerechtelijke procedures bij onbetaalde facturen. Kan je dan aantonen dat er een langdurige handelsrelatie bestaat (vanaf drie of vijf facturen), dan zijn je algemene voorwaarden van toepassing. Bij niet-langdurige handelsrelaties is dit helaas niet van toepassing.

 

5. Denk logisch na

Komt een klant van ver bij jou voor een product of dienst dat ze ook gemakkelijk dichter bij huis kunnen kopen? Durf jezelf de vraag te stellen waarom dat gebeurt en of de klant in kwestie te vertrouwen is. Denk maar aan de reclame: ‘Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook’.

Ben je actief in een echte nichemarkt, dan komen je klanten uiteraard van verder. Maar probeer je altijd in te dekken met onze bovenstaande tips.

 

Moeite met veilig verkopen buiten België? Grijp meteen in!

Laat onbetaalde facturen niet te lang liggen – al zeker niet in het buitenland. Veilig verkopen buiten België: het kan zeker en vast. En anders doen we graag ons uiterste best om je onbetaalde facturen te innen. Contacteer ons vandaag nog en we schieten meteen in actie.

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons