Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Weldra nieuwe regels voor slechte betalers

19 juni 2023

Als een particuliere klant je factuur niet op tijd betaalt, gelden er binnenkort striktere regels voor de interesten en de schadevergoeding die je kan vragen! Wat houdt de nieuwe wet precies in en vanaf wanneer is die van toepassing?

Vanaf wanneer?

Er geldt een dubbele termijn voor de inwerkingtreding:

  • 1/9/2023 voor alle facturen vanaf die datum
  • 1/12/2023 voor alle facturen die reeds bestonden vóór 1/9/2023.

Welke extra bescherming komt eraan?

Eerste gratis aanmaning. Zodra je die aanmaning gestuurd hebt, krijgt jouw klant dan nog eens minstens 14 dagen om alsnog te betalen, zonder dat je hem een extra vergoeding kunt vragen.

Schadebeding beperkt. Veel ondernemers vragen nu via de algemene voorwaarden 10% van het openstaande factuurbedrag als schadebeding. Maar ook hier komen er wettelijke beperkingen in functie van het openstaande factuurbedrag.

Openstaand factuurbedrag                Maximale schadevergoeding

</= € 150                                                    € 20
€ 150,01 – € 500                                     € 30 + (10% × factuurbedrag)
> € 500                                                        € 65 + (5% × factuurbedrag) en max. € 2.000

Interesten. De nieuwe wet brengt ook grenzen aan de interesten aan die je aan de klant kunt vragen bij een laattijdige betaling. Die interesten mogen nl. niet hoger zijn dan de interesten die wettelijk gezien gelden voor de betalingsachterstand bij handelstransacties (5,25% voor het eerste semester van 2023).

Voor de duidelijkheid, die nieuwe regels zijn enkel van toepassing indien je klant consument is (particulier). Deze regels gelden niet in de B2B context!
Is je wanbetaler dus een bedrijf met ondernemingsnummer, kan je vanaf de vervaldatum van de factuur kosten voor laattijdige betaling aanrekenen volgens je eigen algemene voorwaarden en ben je niet verplicht een eerste gratis aanmaning te bezorgen.

Meer info? Binnenkort op onze socials en op de website!

 

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons