Als het niet lukt om onbetaalde facturen minnelijk te innen, moeten er mogelijk juridische stappen gezet worden. Hier vind je meer uitleg over wat een gerechtelijke incasso is en wanneer je deze het best inzet.
Wat is een gerechtelijke incasso?
Met een gerechtelijke incasso probeer je als crediteur via een gerechtelijke procedure de betaling van openstaande facturen af te dwingen. Een rechter zal dan een beslissing nemen over het conflict en kan de debiteur veroordelen tot het betalen van het verschuldigde bedrag.
Wanneer is een gerechtelijk incasso nodig?
Bij KLAAR Incasso leggen we steeds de focus op minnelijke incasso. Dat is sneller, makkelijker en geeft minder kans op extra kosten. Bij hardnekkige wanbetalers kan het toch nodig zijn om na dit traject over te gaan tot gerechtelijke stappen. Ook dat kan via ons verlopen. In samenspraak met de klant kunnen we een gerechtelijke incasso opstarten via onze vaste advocaat. Zo blijven we steeds hét aanspreekpunt voor al jouw incasso’s en kun je alles blijven volgen in ons online klantenportaal.
Als de factuur betwist wordt en minnelijk niet opgelost geraakt, is er altijd een gerechtelijke incasso nodig. De rechter bestudeert de argumenten van beide partijen en beslist dan wie in het gelijk gesteld wordt. Afhankelijk van deze beslissing zijn er volgende stappen mogelijk.
Voor onbetwiste facturen tussen bedrijven mag je in principe enkel gebruik maken van de IOS-procedure. Voor particulieren bestaat dit niet en kun je enkel voor een gerechtelijke incasso gaan als het geschil niet minnelijk opgelost kan worden.
Voordat je overgaat tot een gerechtelijke incasso is het belangrijk om een goede inschatting te maken. Zal de schuldenaar de factuur betwisten? Zijn er nog andere schuldeisers? Is de schuldenaar in staat om de schulden af te lossen?
Bij een faillissement of onvoldoende gelden bij de schuldenaar kan het zijn dat je als schuldeiser zelf op moet draaien voor de deurwaarderskosten. Aangezien we bij KLAAR de historiek van de debiteur kennen en deze meestal ook zelf aan de lijn hebben gehad, kunnen we je ook adviseren om een goede inschatting te maken.
Hoe gaat een gerechtelijke incasso in zijn werk?
Eerst moet de debiteur op de hoogte gesteld worden van de gerechtelijke incasso. Dat kan via een dagvaarding van de gerechtsdeurwaarder of met een verzoekschrift door de griffie van de rechtbank.
Hierna zal de rechtbank beide partijen horen tijdens een rechtszaak en een oordeel vellen over het geschil. We raden aan om een advocaat onder de arm te nemen. We werken samen met een gespecialiseerde advocaat, die je hierin kan bijstaan. Na het oordeel maakt een gerechtsdeurwaarder het vonnis bekend aan de schuldenaar.
Deze heeft dan nog de kans om in beroep te gaan tegen het vonnis. Als dit niet gebeurt, is het bevel tot betalen de laatste aanmaning van de gerechtsdeurwaarder. De schuldenaar moet dan tot een akkoord komen met de schuldeiser over de (af)betaling.
Als de schuldenaar niet betaalt en niet tot een akkoord komt, kan een gerechtsdeurwaarder al na een dag een beslag uitvoeren. Aangezien er een uitvoerbare titel (het vonnis) is, heeft de gerechtsdeurwaarder een arsenaal aan efficiënte middelen bij de gerechtelijke invordering. Zo kan er een beslag op roerende goederen ingesteld worden of kan er overgegaan worden tot een Derdenbeslag.
Minnelijke of gerechtelijke incasso? Wij staan voor je klaar!
Een minnelijke incasso heeft altijd de voorkeur omdat deze procedure sneller is en minder kans geeft op extra kosten. Enkel wanneer dit echt niet lukt en het de moeite loont om over te gaan tot een gerechtelijke incasso, zullen we je dit adviseren en hierin verder begeleiden.
Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!