Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Minnelijke incasso: hoe werkt het en waarom het doen?

20 september 2021

Minnelijke incasso is de snelste en goedkoopste manier om onbetaalde facturen te innen. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de andere voordelen ervan? Wij vatten samen wat je moet weten.

minnelijke incasso afbetalingsplan

Minnelijke incasso samengevat

Bij minnelijke incasso probeer je om debiteurs aan te zetten om hun openstaande facturen te betalen zonder tussenkomst van een rechter. Je kan hiervoor beroep doen op een incassobureau zoals KLAAR Incasso.

Gerechtelijke incasso is de tegenhanger van minnelijke incasso. Hierbij daag je jouw debiteur voor de rechtbank en probeer je via een gerechtelijk vonnis de betaling van je openstaande facturen te innen. Een deurwaarder zal hierbij handelen op basis van een rechterlijk bevel of uitvoerbare titel.

 

Starten met minnelijke incasso: de voordelen

Wij raden onze klanten aan om onbetaalde facturen altijd eerst minnelijk proberen op te lossen. Daar zijn verschillende redenen voor:

 

Sneller opgelost

Een incassobureau focust zich op het innen van onbetaalde facturen en handelen daardoor vaak sneller. Bij een gerechtelijke procedure verlies je meer tijd doordat jouw zaak moet voorkomen, een vonnis moet worden uitgesproken, de schuld nadien nog geïnd moet worden… Daarnaast hebben advocaten en deurwaarders nog heel wat andere taken binnen hun pakket, waardoor facturen innen niet altijd tot de topprioriteiten behoort.

 

Minder rompslomp

Bij een gerechtelijke incasso komt heel wat extra administratierompslomp kijken. Wij herleiden dit terug tot het minimum, en clusteren alle belangrijke informatie in ons online portaal.

 

Minder kans op extra kosten

Bij een gerechtelijke procedure lopen de kosten al snel hoog op, waardoor het niet altijd interessant is om voor elk bedrag een gerechtelijke procedure op te starten.

Wij werken via het no cure no pay-principe. Wij rekenen enkel een kost aan wanneer je case succesvol afgerond is. In 85% van de gevallen wordt die kost betaald door je klant door de interesten en schadebeding op de factuur.

Én daarnaast helpen wij je verder met elke factuur. Of het nu eentje van twintig of vijfduizend euro is.

 

Duidelijke communicatie

Op de hoogte blijven van je dossier? Via ons online platform kan je opvolgen welke stappen we zetten. Bovendien zijn we altijd telefonisch bereikbaar.

 

Minnelijke incasso met Klaar in 5 stappen

  1. Bezorg ons je dossier via ons online klantenportaal, e-mail of de post. Een kopie van de openstaande factuur en het telefoonnummer van je klant zijn voldoende om de procedure op te starten.
  2. Binnen de 24 uur nadat we je dossier ontvangen hebben, sturen we met de gewone post én aangetekend een eerste aanmaningsbrief.
  3. Als je debiteur na zeven dagen nog niet betaald heeft, bellen we hem op of gaan we langs. Indien de debiteur zijn betaalbelofte niet nakomt, wordt deze stap zo vaak als nodig herhaald.
  4. Zodra je klant zijn factuur, de interesten en/of de schadevergoeding aan ons betaalt, storten wij het factuurbedrag door naar jou. De interesten en/of de schadevergoeding zijn onze commissie.
  5. Als je klant na vier weken nog altijd niet betaald heeft, voeren we een kredietwaardigheidsonderzoek uit om te achterhalen of het zinvol is om een gerechtelijke procedure op te starten. Als je dat wenst te doen, zijn wij ook daarin jouw aanspreekpunt.

 

Klaar om je onbetaalde facturen te laten innen?

Wij staan voor je klaar en schieten meteen in actie. Contacteer ons daarom vandaag nog!

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons