Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Hoeveel kost een onbetaalde factuur jouw bedrijf écht?

05 september 2023

Een onbetaalde factuur kost je veel meer dan enkel het onbetaalde bedrag op die factuur. En die kosten kunnen heel snel heel hoog oplopen. Lees onze blog en vermijd zo ernstige gevolgen!

 

Tijd = geld

Hoe langer het duurt eer je factuur betaald wordt, hoe meer het je gaat kosten. Want na een tijd gaat het niet meer enkel over de kosten van de onbetaalde factuur, maar komt er nog veel meer bij. Je hebt niet alleen je geld niet gekregen, je steekt er ook nog eens veel tijd in om achter de debiteur aan te gaan. Of je personeel doet het waardoor jij je personeelskosten niet optimaal besteedt.

Tip: bereken hoeveel kostbare tijd je op jaarbasis besteedt aan wanbetalers, welke personeelskost daar tegenover staat en hoeveel omzet je daardoor kwijtraakt. Het kan zijn dat je wel 10 keer extra omzet moet draaien om alles terug te verdienen!

Een voorbeeld:

  • Stel dat je bruto winstmarge 10 % is.
  • Op € 500.000 omzet hou je € 50.000 euro “winst voor belastingen” over.
  • Je factureerde € 1.000, maar die heb je nooit ontvangen. Dat is 1.000 euro zuiver verlies want… je kosten om die omzet te genereren, bleven dezelfde.
  • Je winst staat nu op € 49.000.
  • Wil je je winst weer op € 50.000 krijgen? Dan moet je € 10.000 extra omzet draaien of tot wel 10 keer die ene onbetaalde factuur terugverdienen.

 

Resultaat: eigen cashflow onder druk

Wanneer de onbetaalde facturen zich blijven opstapelen komt je eigen cashflow zwaar onder druk te staan. Het kan zelfs zo ver komen dat je andere kosten moet voorschieten, dat je zelf leveranciers niet tijdig kan betalen of – in het ergste geval – dat je failliet gaat.

Bijna een derde van de ondernemers die failliet ging, zegt dat wanbetaling de voornaamste reden hiervoor was.

 

Conclusie: schakel zo vroeg mogelijk Klaar Incasso in bij een onbetaalde factuur

Hoe je vermijdt dat de kosten van een onbetaalde factuur blijven oplopen? Kort op de bal spelen! Wacht niet en ga er meteen achteraan: stuur aanmaningen en blijf bellen. Merk je dat er 1 maand na de vervaldatum nog geen betaling gestort is? Schakel dan KLAAR Incasso in. Dat bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld en een hele hoop papierwerk.

Heb je hier vragen over? Aarzel niet en contacteer ons gerust. Wij bezorgen je binnen de 3 weken een oplossing.

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons