Vragen over een onbetaalde factuur?
Tom helpt je graag verder
Stel je vraag
Terug naar overzicht

Nieuwe incassowet biedt betere bescherming voor particuliere debiteurs

10 juli 2023

Op 1 september treedt de nieuwe wet in werking om consumenten beter te beschermen bij laattijdige betaling van facturen. Een eerste herinnering wordt gratis en er komt een plafond op de extra kosten bij een te late betaling.

 

Wat houdt de extra bescherming in?

Betaalt een particuliere klant je factuur niet op tijd? Dan gelden er striktere regels voor interest in schadevergoeding. Hiermee worden consumenten extra beschermd en zijn er een aantal zaken waar je als bedrijf op moet letten. Er geldt een dubbele termijn voor de inwerkingtreding: 1 september 2023 voor alle facturen vanaf die datum en 1 december 2023 voor alle facturen die reeds bestonden vóór 1 september 2023.

 

Eerste aanmaning is gratis

Je klant betaalt je factuur niet op tijd en jij stuurt hem een herinnering. Wel, vanaf 1 september is deze eerste herinnering gratis voor de debiteur. Zodra je die aanmaning stuurt, krijgt je klant nog 15 dagen (14 dagen + 1 bij elektronische rappel) of 17 dagen (14 + 3 bij rappel per post) om te betalen zonder dat jij hem een extra vergoeding mag vragen. Opgelet: op deze herinnering moet ook vermeld staan of er bijkomende kosten zijn bij een te late betaling en hoeveel het schadebeding zal bedragen.

Weet je niet goed hoe je zo’n aanmaning opstelt? Bekijk hier onze tips!

 

Schadebeding krijgt een plafond

De kans is groot dat je nu via algemene voorwaarden al 10% van het factuurbedrag aan je debiteur vraagt als schadebeding. Dit kan niet meer zomaar, ook op dit bedrag komen beperkingen. Dit zal afhangen van hoe groot het bedrag is. Let er wel op dat je nog steeds het schadebeding vermeldt in je algemene voorwaarden.

incassowet

Interesten worden begrensd

Ook interesten krijgen een plafond. Die mogen namelijk niet hoger zijn dan de interesten die wettelijk gezien gelden voor de betalingsachterstand bij handelstransacties, wat 5,25% is voor het eerste semester van 2023. Dit is ongeacht je algemene voorwaarden. Staat er bijvoorbeeld in je algemene voorwaarden dat een aanmaning forfaitair € 50,00 kost of dat je interesten berekent tegen 12%? Dan zijn die bepalingen niet meer van tel.

 

Opgelet: al deze nieuwe regels zijn enkel van toepassing indien je klant consument is (particulier). Deze regels gelden niet in de B2B-context. Is je wanbetaler een bedrijf met ondernemingsnummer? Dan kan je vanaf de vervaldatum van de factuur kosten voor laattijdige betaling aanrekenen volgens je eigen algemene voorwaarden en ben je niet verplicht een eerste gratis aanmaning te bezorgen.

 

Wat met incassobureaus en de nieuwe incassowet?

Ook wij bij KLAAR Incasso moeten ons houden aan deze nieuwe, striktere incassowet. Bezorg je ons een openstaande factuur van een particulier, dan ben je verplicht ons een kopie te bezorgen van die 1ste gratis aanmaning. Wij mogen enkel extra kosten voor laattijdige betaling bijrekenen na die correcte eerste gratis aanmaning, zodat wij ‘gratis’ kunnen werken gezien die extra kosten onze commissie zijn.

We geven je alvast een gouden tip: zorg er nú al voor dat je je algemene voorwaarden en contracten met particuliere klanten aanpast aan deze nieuwe wet. Zo bespaar je jezelf heel wat werk in de toekomst en voorkom je problemen.

Eventueel kan je de betaaltermijn inkorten in je contracten of algemene voorwaarden. Als je facturen nu op 30 dagen betaalbaar zijn, kan je deze eventueel inkorten naar 7 dagen om die extra termijn op te vangen.

 

Vragen over deze nieuwe incassowet?

Weet je niet goed waar te beginnen of heb je hier extra duiding bij nodig? Contacteer ons voor meer info en wij komen snel met een antwoord.

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons