Terug naar overzicht

Hoe ga je om met wanbetaling?

06 februari 2025

Wanbetaling is een probleem waar elke ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt. Of het nu een klant is die te laat betaalt of een die helemaal niet betaalt, de impact op je cashflow kan groot zijn. Hoe voorkom je dit? En vooral: wat doe je wanneer je te maken krijgt met een debiteur? Wij klaren het voor je uit.

 

Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om wanbetaling aan te pakken, is door het te voorkomen. Dit begint met een goede screening van je klant. Controleer de kredietwaardigheid voordat je een samenwerking aangaat, zeker bij nieuwe klanten. Vraag bij grote opdrachten een voorschot en start pas met leveren van producten of uitvoeren van werken zodra dit betaald is.

Daarnaast is het slim om duidelijke afspraken op papier te zetten. Niet alleen facturen, maar ook offertes, bestelbonnen en leveringsbewijzen. Deze documenten dienen als referentiepunt als er later discussie ontstaat over betalingen en termijnen.

Gratis en snel de betalingscapaciteit van je klant checken? Dat doe je hier.

 

Aanmaning bij wanbetaling: tijdig en kordaat

Wanneer een klant een factuur niet binnen de vervaldatum betaalt, is snel schakelen essentieel. Begin met een aanmaning. Stuur deze via e-mail, zodat je een bewijs van verzending hebt, en wees altijd concreet: vermeld een specifieke betaaldatum en voeg een kopie toe van de factuur.

Blijf professioneel en zakelijk in je toon. Een te vriendelijke benadering wordt niet serieus genomen. Dreigen zonder actie te ondernemen heeft ook geen zin. Betaalt de klant niet na twee kordate aanmaningen? Dan is het tijd om de situatie uit handen te geven aan een incassobureau.

 

Het afbetalingsplan, een goed idee?

In sommige gevallen is een afbetalingsplan een oplossing. Vooral wanneer de klant zelf contact opneemt en proactief een regeling voorstelt. Zorg er wel voor dat het plan kort en concreet is. Idealiter met betalingen per week, en niet bijvoorbeeld elke 3 maanden. Vraag een verhoogde eerste schijf en laat de regeling direct ingaan.

Let op: veel afbetalingsplannen worden niet nageleefd. Daarom is het beter om dit over te laten aan een incassobureau. Wij hebben de expertise en tijd om deze nauwkeurig op te volgen en ervoor te zorgen dat de betaling daadwerkelijk gebeurt.

 

Volgende stap: minnelijke procedure

Als een klant blijft weigeren om te betalen, is het hoog tijd om de minnelijke weg op te gaan.

Waarom minnelijk en niet gerechtelijk? Omdat het sneller gaat en het geen risico op hoge kosten met zich meebrengt. Vaak is een minnelijke oplossing binnen de drie weken al opgelost. Debiteurs weten dat als ze dan niet betalen, de zaak gerechtelijk voorkomt en er extra hoge kosten bijkomen.

Gerechtelijke procedures zijn vaak tijdrovend en duur. De extra maand die je investeert in minnelijke incasso weegt nooit op tegen het tijdverlies en de kosten van een rechtbankprocedure.

 

Wanbetaling aanpakken? De core business van KLAAR incasso

Wacht niet te lang met actie ondernemen. Hoe langer een factuur openstaat, hoe moeilijker het wordt om ze te innen. Schakel een professioneel incassobureau in zodra je merkt dat een klant niet reageert of excuses verzint. Wij nemen de volledige opvolging over en zorgen dat jij je geld terugkrijgt. Zo kan jij je focussen op wat echt belangrijk is: je eigen core business.

Heb je te maken met wanbetaling? Contacteer ons gerust met je vragen of rechtstreeks met je onbetaalde facturen. Wij bezorgen je binnen de 3 weken een oplossing.

Wil je een snelle afhandeling van jouw dossier? KLAAR Incasso is er voor jou. Contacteer ons vandaag nog en wij gaan meteen aan de slag!
Contacteer ons